Mänsklig mångfald syftar på de många olika egenskaper, bakgrunder och perspektiv som människor har. Det inkluderar variationer i kulturell bakgrund, etnicitet, kön, ålder, religion, språk, utbildning, socioekonomisk status och även olika livserfarenheter och värderingar.
Mångfald handlar inte bara om att acceptera dessa skillnader, utan också om att värdesätta dem och se dem som en styrka. Mänsklig mångfald är en central del av social hållbarhet, då den bidrar till en mer rättvis och inkluderande värld där fler får komma till tals och delta.
Med rätt förutsättningar och ledarskap leder mångfald till ökad kompetens, innovation och tillväxt. Företaget blir mer attraktivt som arbetsgivare och lockar talanger, främjar nya idéer och bra beslutsfattande.
Det finns det finns också tydliga bevis för att en tydlig mångfaldsstrategi, kopplat till affärsplan och affärsstrategi, leder till ökat välmående, mindre stress, ökad trovärdighet, högre hållbarhet och förbättrad ekonomi.
Trots att vi vet allt detta, tenderar vi att rekrytera människor som har liknande bakgrund och egenskaper som vi själva. Detta, och vad man kan göra åt det, ska våra talare ge oss ett vidare perspektiv på.
ESRS-standard: Sociala frågor – Den egna arbetskraften.
Sista anmälningsdag är den 29 november på plats i Uppsala. Senast den 4 december på Zoom.